Magnetni listovi. Albumi sa magnetnim listovima
Magnetni listovi. Albumi sa magnetnim listovima
Anonim

Magnetni lim je materijal napravljen od posebne polimerne mješavine uz dodatak magnetnog praha, koji zauzima do 70% zapremine gotovih proizvoda. Ovo je prilično fleksibilan materijal, čiji je magnetizam određen količinom praha u njemu. O tome zavisi i debljina lima.

magnetni listovi
magnetni listovi

Glavne karakteristike magnetnih ploča

Magnetne folije ne sadrže toksične supstance, stoga su klasifikovane kao eko-proizvodi. Ne korodiraju. Mogućnost da se listovi mogu lako mašinski obrađivati povećala je upotrebu ovog materijala. Lako se reže nožem ili makazama, štanca, buši. Budući da je materijal otporan na vlagu, lako podnosi temperaturne promjene, čiji raspon može varirati od -30 do +70 stepeni. Listovi imaju visoku čvrstoću i otpornost na habanje, što omogućava da se ovaj materijal koristi dugo vremena. Ako je potrebno, mogu se lako deformisati bez gubitka svojstava.

Magneticlistovi su dostupni u različitim debljinama: 0.4mm, 0.7mm, 0.9mm, 1.5mm.

magnetni listovi
magnetni listovi

Vrste magnetnih listova

Glavne sorte:

  • magnetni ljepljivi list;
  • bez pokrića;
  • PVC vinil obložen.

Najčešće korišteni listovi imaju ljepljivi sloj.

Magnetne ploče sa ljepljivim slojem

Kao što je gore spomenuto, ovaj proizvod koristi elastični materijal sa feritnim premazom. Materijal ostaje magnetiziran samo s jedne strane. Druga strana ima ljepljivi premaz na koji se obično pričvršćuje štampani list. Jednostavno rečeno, magnetna ploča s ljepljivim premazom je dvoslojni materijal, od kojih je jedan sloj magnetni vinil, a drugi je ljepljivi premaz, čija prisutnost olakšava pričvršćivanje potrebne slike ispisane na običnom papiru. na površinu, samo što prvo morate ukloniti film.

Oblast primjene

Magnetne ploče se široko koriste u raznim reklamnim kampanjama. Koriste se na univerzitetima za vizuelno postavljanje nastavnog materijala na predavanjima za studente.

Od ovih listova se prave magnetne vizit karte, kao i magneti sa primenom ovih ili onih podataka (svi znaju magnete za frižider).

Slagalice i sve vrste suvenira se prave od listova sa ljepljivim slojem.

Zbog odsustva olova u sastavu magnetne ploče, pronađeni su listovi sa ljepljivim premazomprimjena u dječjim ustanovama tokom manifestacija općeobrazovnog smjera.

Koristi se u proizvodnji magnetnih kalendara i bilježnica, za kreiranje svih vrsta igrica koje doprinose razvoju djeteta.

album sa magnetnim listovima
album sa magnetnim listovima

Foto albumi na magnetnom listu

Njihove stranice su listovi sa ljepljivim premazom, koji je prekriven prozirnim filmom pričvršćenim na vanjskom rubu lista. Slike se pričvršćuju na stranicu uz pomoć filma, koji je, takoreći, pričvršćen za list. Treba napomenuti da poleđina fotografije nije zalijepljena, tako da slika ostaje netaknuta.

Da biste poređali slike na listu, potrebno je odvrnuti prozirnu foliju i rasporediti fotografije u željenom obliku i redosledu. Prilikom rasklapanja slika, potrebno je da postoji mala slobodna margina oko perimetra, inače se film neće imati za što zalijepiti. Nakon što su željene fotografije postavljene na stranicu, ona je čvrsto prekrivena filmom. To se mora učiniti na način da ne ostanu mjehurići zraka, da se ne pojave bore. Da bi se izbjegle takve formacije, prilikom lijepljenja filma, jednom rukom se mora malo povući, a drugom postupno pritisnuti na list s rebra. Ako prvi put nije bilo moguće napraviti ravnomjerno lijepljenje, film se mora odvojiti i ovaj postupak ponoviti.

Uprkos činjenici da proizvođači uvjeravaju da se fotografije ispod filma mogu mijenjati nekoliko puta bez promjene kvaliteta fiksacije, ovo se ne preporučuje akonema hitne potrebe. Povratne informacije potrošača ukazuju da se ljepljivost pogoršava sa svakom upotrebom.

ljepljivi magnetni list
ljepljivi magnetni list

Prednosti magnetnih albuma

Ima ih mnogo:

  • ovo je mogućnost raspoređivanja slika različitih veličina u traženom nizu;
  • stranice imaju debljinu približnu gustini vodoravnih kartonskih listova;
  • slike se mogu postaviti pod željenim uglom;
  • ispod fotografija moguće je postaviti razne natpise štampane na posebnom papiru, kao i druge elemente dizajna, poput isječaka ili karikatura;
  • mogućnost postavljanja kopija potrebnih dokumenata uz slike, na primjer, o vjenčanju ili krštenju djeteta.
foto albumi sa magnetnim listovima
foto albumi sa magnetnim listovima

Nedostaci magnetnih albuma

Album sa magnetnim listovima ima neke nedostatke:

  • Često uklanjanje slika će uzrokovati pogoršanje ljepljivosti filma;
  • veći trošak od običnih albuma;
  • promena oblika filma tokom dugotrajne upotrebe, na primer, kada se veća slika zameni manjom, ostaju tragovi prethodne fotografije;
  • ljepljivi premaz mijenja boju tokom vremena (izgled žute boje).

Preporučuje se: