Provokativno pitanje. Šta je to i sa čime se jede?
Provokativno pitanje. Šta je to i sa čime se jede?
Anonim

Sigurno ste čuli za provokativna pitanja više puta. Ali šta je to? Šta su provokativna pitanja i kako ih izbjeći? Kako na njih tačno odgovoriti? Hajde da saznamo.

Šta su provokativna pitanja

provokativna pitanja za intervju
provokativna pitanja za intervju

Počnimo s definicijom. U stvari, sve je prilično jednostavno. Provokativno pitanje je ono koje nas ohrabruje da nešto učinimo. Često takve tehnike podstiču adresata da odgovori. Posebno se često koriste da natjeraju osobu da priča o za njega neugodnoj ili teškoj temi.

Prilično često nas takva pitanja tjeraju da se izgubimo, zabrinemo, pokušavamo brzo pronaći pravi odgovor. Sve se ovo radi ne toliko da zbuni osobu, već da sazna njegovo gledište o određenom pitanju, da testira erudiciju i emocionalnu stabilnost.

Stoga, morate znati kako se ponašati u takvim situacijama.

Provokativna pitanja za intervju

U intervjuima se često postavljaju provokativna pitanja. Razlog tome je želja regrutera da provjere koliko je osoba poštena, koliko mu je ovaj posao zanimljiv i zaštoon želi da dobije ovo mesto. Osim toga, uz njihovu pomoć provjeravaju intelektualni nivo potencijalnih zaposlenika. I što je najvažnije, takva pitanja se postavljaju kako bi se sagledala prirodna reakcija podnosioca zahtjeva. Na primjer, provjerite da li laže, da li se izgubio, koliko je otporan na stres.

Koja pitanja bi se mogla postaviti na intervjuu? Evo nekoliko upečatljivih primjera:

1. Kada planirate da se venčate (da imate decu)? Ovo pitanje se često postavlja ženama, pokušavajući da saznaju svoje prioritete - posao ili porodica.

2. Zašto ste napustili svoju prvobitnu poziciju? Postavlja se kako bi se provjerilo koliko dugo podnosilac zahtjeva može raditi u kompaniji i šta tačno može uzrokovati da ode.

3. Ocenite sebe. Ovdje je cilj identificirati snage i slabosti kandidata. Glavna stvar je da ne preterujete, nabrajajući svoje prednosti i nedostatke.

4. Šta radi naša kompanija? Da bi se provjerilo da li osoba uopće zna gdje će morati da radi.

Takvih pitanja ima mnogo, a svako od njih ima svoju svrhu.

Provokativno pitanje
Provokativno pitanje

Provokativna pitanja vezana

Djevojke momcima mogu postaviti prilično često provokativna pitanja ili obrnuto. Uglavnom, provjeriti osjećaje odabranika, njegov odnos prema sebi.

Da bi bolje upoznali sagovornika, pri upoznavanju momaka vole da postavljaju provokativna pitanja djevojkama.

Primjeri takvih provokativnih pitanja:

1. Možete li oprostiti prevaru?

2. Hoćeš li me čekati iz vojske?

3. Štačini te drugačijim?

4. Šta je najljepše kod tebe?

provokativna pitanja za momka
provokativna pitanja za momka

I mnoge druge. Takva pitanja ne samo da vas tjeraju na razmišljanje o određenom problemu, već i omogućavaju sagovorniku da bolje upozna sebe.

Djevojke takođe vole da postavljaju provokativna pitanja momku. Na primjer:

1. Čega se bojiš?

2. Koja je tvoja svrha u životu?

3. Šta mislite o ozbiljnim vezama?

4. Šta ćete učiniti ako saznate da je vaša djevojka trudna?

I mnoge druge. U stvari, skoro svako neočekivano pitanje može postati provokativno.

Kako postaviti provokativno pitanje?

Da biste ispravno postavili provokativno pitanje, prvo morate odlučiti u koju svrhu se ono postavlja. Zatim treba da formulišete pitanje tako da sagovorniku bude što jasnije. U suprotnom, možda nećete dobiti odgovor na pitanje ili ćete dobiti prilično nejasan i nerazumljiv odgovor.

Takođe, ne treba odmah postavljati provokativna pitanja, bolje je pripremiti sagovornika, započeti razgovor na ovu temu ili ga dovesti na svoje pitanje uz pomoć drugih, jednostavnijih i standardnijih. U suprotnom, sagovornik se jednostavno može zbuniti i ne pronaći šta da odgovori.

provokativna pitanja za djevojke
provokativna pitanja za djevojke

Kako odgovoriti na provokativna pitanja?

Pogledajmo i kako pravilno odgovoriti na provokativna pitanja.

Prvo, nemojte se izgubiti ili uplašiti ako vam se pitanje neočekivano postavi, a vi neznam šta da odgovorim. Duboko udahnite, smirite se i saberite se. Zatim dođite do dna problema. Odgovorite mirno, ne pokazujte da vas je pitanje povrijedilo.

Drugo, što se tiče samih pitanja. Ako je o ovom pitanju već raspravljano više puta, možete to sa sigurnošću reći i reći koliko mislite da je njegova rasprava besmislena. Ako vam se ponudi da odaberete jednu od opcija, a nijedna vam ne odgovara, pokušajte pronaći treću, kompromisnu opciju.

Treće, ne savjetujemo vam da na pitanje odgovorite pitanjem. To je necivilizovano. Ako ne želite da odgovorite na pitanje, pustite sagovornika da to shvati, ako je potrebno, dajte kratko objašnjenje razloga odbijanja.

Zaključak

Nemojte se uplašiti kada čujete provokativno pitanje. Uglavnom među prijateljima, traže se da se zabave, da se dobro provedu. Kada su veze u pitanju, ovakva pitanja će pomoći ne samo vašem sagovorniku, već i vama da saznate više o sebi.

U intervjuima se postavljaju takva pitanja kako bi se provjerila vaša iskrenost, motivi i brza pamet. Čak i ako ne možete odgovoriti na ovo pitanje, nije tako strašno kao što se čini na prvi pogled.

Preporučuje se: